Oskamp steekt een hart onder de riem met zijn nieuwe single 'Jij bent meer'

Met zijn nieuwste single Jij bent meer bezingt Oskamp het lief zijn voor jezelf. Dit doet hij met de hulp van Stephanie Struijk.

Jij bent meer
In tijden dat geluk maakbaar lijkt is zelfkritiek de onaangename keerzijde van de medaille. Oskamp gooit met Jij bent meer deze kritische kijk op onszelf in de prullenbak en pleit voor het blij zijn met jezelf.
Jij bent meer. Meer dan de moeite waard. Als zij dat niet ziet moet je verder gaan, lekker verder gaan.

Tokkelgezelligheid
De muziek van Oskamp laveert tussen melancholie en levensvreugde zonder te vergeten schatplichtig te blijven aan zijn muzikale helden. Van Neil Young tot Steely Dan, van James Taylor tot Mac Demarco.

“Ik wil plaatjes maken als ware het dagboeken, om te kunnen zien waar ik destijds stond,” licht de Utrechtse zanger toe. “Meestal vertegenwoordigt een plaat ongeveer de afgelopen twee, drie jaar van mijn leven. In dit geval, een deel over liefde die niet van de grond kwam, maar ook een nieuwe, mildere kant dat het leven viert zonder er overdreven euforisch erover te doen. Het leven is te leuk om niet vol genomen te worden.”

We zien wel
Daarom de optimistische en berustende titel van Oskamps aankomende album, We zien wel. Het is een eenvoudig levensmotto en tegelijkertijd doeltreffend genoeg om kopzorgen omtrent het verleden of de toekomst te verzachten. Doeltreffend en verzachtend zijn ook de woorden die de muziek van Oskamp weten te kenmerken. Met zijn eerdere albums De Nieuwe Gezelligheid en Mooierd bracht hij twee platen vol mooi ambachtelijke liedjes, recht uit hart en niets ontziend. Waar grote ontboezemingen zichtbaar zijn in de kleinste gebaren.

Zo omvatten liedjes als ‘Naar De Haaien’ en ‘Jij Bent Meer’ niet zozeer het grote plaatje, maar beschrijven ze de eerste hoopvolle stapjes naar een betere dag. Stilistisch gezien knipoogt Oskamp op We zien wel wederom naar de Noorse tokkelhelden Kings Of Convenience en de ambachtelijkheid van een Simon & Garfunkel. Toch is er op dit album ook weer ruimte voor drums, toetsen, elektrische gitaren en zoetgevooisde koortjes die hun oorsprong uit de jaren zestig en zeventig niet verloochenen. Samen met de hulp van zijn mijn meest intieme (muzikale) vrienden heeft Oskamp zijn persoonlijke liedjes vastgelegd. Zonder verwachtingen. Gewoon in het nu. We zien wel.

Oskamp door Jan Dirk van der Burg

Foto: Jan Dirk van der Burg

© 2019 - Joost Oskamp